In de Schijnwerper

Duitse K98k karabijn

Bunkermuseum Wn 12H kreeg een bijzondere schenking van vriend van het Bunkermuseum Herbert Welmers uit Apeldoorn.
Herbert is vriend van het museum van het eerste uur, en draagt ons een warm hart toe.
Daarom besloot hij het K98k grendelgeweer dat hij in zijn bezit had, over te dragen aan het Bunkermuseum.

Het gaat hier om het standaardwapen van de Duitse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De soldaten van de Duitse bezettingsmacht op Vlieland hadden ook vrijwel allen de Karabiner 98 kurz als persoonlijk wapen.
Het exemplaar dat wij geschonken kregen is een scherpschutters uitvoering van de Mauser K98k karabijn voorzien, van een Ajack 4 x90 telescoop.

Wandelstokdegen van admiraal Tromp

Vlieland werd op de 31 ste mei 1945 bevrijd door het 3rd Medium Regiment Royal Artillery, een Engelse artillerie-eenheid.

Het detachement dat Vlieland bevrijdde stond onder commando van de Lieutenant Frederic Squire.

Na de formele overgave door de Duitse bezettingsmacht op Vlieland, werd het commando over Vlieland overgedragen aan de commandant van de eenheid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, de Vlielander huisarts Robert Turfboer.

Robert Turfboer nam Lt. Squire mee naar het woonhuis van het echtpaar Akersloot, het huidige museum Tromp’s Huys. Het huis met hele inventaris was na het overlijden van het echtpaar Akersloot geërfd door de huishoudster Jet Visser.

Bij het bezoek van Turfboer met Squire vroeg Turfboer aan Jet Visser iets aan Squire te schenken als dank en aandenken aan zijn bevrijding van Vlieland. Jet Visser nam toen een wandelstokdegen uit het nalatenschap van de Akersloten en gaf het Squire.

Het wandelstokdegen bleef tot de jaren ’90 in de familie Squire, en werd na het overlijden van Lt. Squire weer teruggeven van Vlieland.

Het werd daar altijd beschouwd als het wandelstokdegen van de admiraal Tromp.
Bruikleen – collectie museum Tromp’s Huys