In de Schijnwerper

De historie van de Russische houwitser op Vlieland


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was een van de middelzware wapens op Widerstandsnest 12H een Russisch 76-мм полковая пушка обр. 1927 г, of 76 mm Regimentskanon M 1927.
Het kanon is feitelijk een houwitser, het verschil zit er in dat een kanon in een vrijwel vlakke baan schiet, terwijl een houwitser in een gekromde baan kan schieten en daarmee over hindernissen.

Tijdens de operatie Barbarossa , de invasie van de Wehrmacht van Rusland, zijn vele honderden van deze Russische houwitsers buitgemaakt en door de Duitsers opnieuw ingezet.
Het was niet het meest moderne wapen, maar nog steeds zeer effectief, en werd veelal in stellingen in de Atlantikwall hergebruikt. De Duitse benaming voor de houwitser werd 7,62 cm Infanterie Haubitze Kanone 290 (r.) Buiten deze houwitser stonden er ook twee buitgemaakte Belgische antitankkanonnen op Wn 12H.

De 7,62 cm Infanterie Haubitze Kanone 290 (r.) in de tentoonstelling van het bunkermuseum werd gevonden in het arsenaal van het Finse leger.
Finland heeft ook strijd geleverd met Rusland, en in deze zogenaamde Winteroorlog  werden ook tientallen van deze Russische houwitsers buitgemaakt en in het Finse leger doorgebruikt.
Pas in de jaren ’60 werden de houwitsers in Finland  uit dienst genomen.

Onderzoek vanuit het bunkermuseum leerde dat het Finse leger in 2019 nog steeds een aantal Russische houwitsers in bezit had.
Na langdurige onderhandelingen met het Finse leger werd er in 2020 een exemplaar van een 76 RK/27, zoals de houwitser in Finland wordt genoemd, voor een symbolische prijs ter beschikking gesteld aan Bunkermuseum Wn 12H op Vlieland.
Na het regelen van de nodige vergunningen bij Justitie en de Douane werd de  Russische houwitser op 14 september 2020 op Vlieland afgeleverd.
De kosten voor de aanschaf het transport met DHL naar Nederland werd door de Cultuur Historische Vereniging “Eylandt Flielandt” gedragen.

Na aankomt bij Wn 12H moest de 7,62 cm Infanterie Haubitze Kanone 290 (r.) nog naar binnen.
Daarvoor moest hij gedemonteerd worden (wielen, loop en slede gedemonteerd), alle onderdelen gereinigd, gangbaar gemaakt en eenmaal in de ontvangstruimte weer in elkaar gezet. Alleen de loop weegt al ruim 500 kg. Een hele klus, maar met hulp van onze vrijwilligers is het gelukt.
Op 13 november 2020 was de klus geklaard en sindsdien staat de Houwitser te pronken in het museum.

Voor zover wij weten is dit de enige 76-мм полковая пушка обр. 1927 г of, 76 RK/27 of  7,62 cm Infanterie Haubitze Kanone 290 (r.) in een museumcollectie in Nederland, en daarmee een uniek stuk.